Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

De Pieterskerk stond in oktober weer in het teken van het 27e Haring en Corenwyn Gala. Het feest wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting tot Behoud van de internationale Viering en Herdenking van het Leidens Ontzet in samenwerking met de Gemeente Leiden.

Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

Leidens Ontzet

In oktober wordt jaarlijks in Leiden het Leidens ontzet gevierd. De stad herdenkt dan ze op 3 oktober 1574 werd bevrijd door Oranjegezinde Watergeuzen. Leiden was daarvoor ruim vier maanden belegerd door de Spanjaarden. Omdat in deze periode duizenden mensen de dood vonden kwamen de bevrijders als geroepen.

Pieterskerk

De Oegstgeestse ondernemer Menno Smitsloo richtte het gala ruim 27 jaar geleden op. De Leidse burgemeester Cees Goekoop stuurde ieder jaar haring en korenwijn naar het buitenland en als dat klaar was, werd er geproost in Holiday Inn. ,,Ik zei tegen hem: ’Ik ga een jaarlijks terugkerend gala organiseren, gerelateerd aan het Leidens Ontzet en ik wil daar graag jouw borrel bij integreren.’’’ Vervolgens ging Goekoop akkoord en in 1991 was het eerste gala in de Pieterskerk een feit.

Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

Jan Taminiau

Ook dit jaar was het hoogtepunt weer de modeshow van een toonaangevende Nederlandse couturier. Dit jaar was het Jan Taminiau die het publiek verblufte met zijn ontwerpen. Taminiau behoort tot de Nederlandse top en kreeg als enige Nederlandse ontwerper toestemming om een modeshow te verzorgen tijdens de internationale coutureweek in Parijs. Ook ontwierp hij al verschillende jurken voor koningin Maxima, waaronder de jurk die ze droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

Entertainment

Tijdens het diner werden de gasten vermaakt dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division. Het gala werd afgesloten met een spetterend optreden van feestband Boston Tea Party.

Foto’s | Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

Info | Leidens Ontzet Haring en Corenwyn Gala in Leiden

Meer informatie extern: